Efektologija. Aidesys.

Aidesys (Reverb) yra garso moduliacijos efektas, kai garsas yra atspindimas nuo daugybės paviršių. Natūraliai mes visada turime garsą su šiek tiek aidesio – nuo grindų, sienų, lubų, žemės. Kad girdėtumėme gryną garsą, reikia visus paviršius padaryti sugeriančius garsą ir atrodytų maždaug taip:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/f6/70/63/f670635a8b64eebdbfcaf7ad4f4560c3.jpg

Bet šiaip ausiai malonus aidesys visai patinka. Kaip manote, kodėl kūriniai atliekami bažnyčioje skamba didingai. Aišku vargonai ir šimto žmonių choras daro savo darbą, bet nemažas indėlis ir aidesio. Pavyzdžiui Šventų Jonų bažnyčioje vilniuje aidesys trunka apie 7 sekundes, tai reiškia, kad suplojus rankomis tas plojimas vis atsispindi nuo įvairių paviršių ir yra girdimas 7sekundes. Taigi tokį aidesį kartais norisi turėti su savimi, bet bažnyčios nepatampysi, tad buvo sugalvota pora gerų priartėjimų: spyruoklinis ir plokštės aidesiai. Paprastai aiškinant, į spyruoklę ar plokštę perduodamas audio signalas patampa mechaniniu, ten jis sklinda įvairiais keliais, atsispindi ir taip simuliuojamas erdvės pojūtis. Gal tiesiog pažiūrim video:

Tai va nemažai gitarinių stiprintuvų jau turi integruotus aidesio vienetus. Kartais spyruoklinius, kartais skaitmeninius. Skaitmeniniai algoritmų pagalba simuliuoja koncertų salės (hall), spyruoklės (spring) arba plokštės (plate) aidesius.

Įrašuose aidesys pageidaujamas beveik visada, nes dažniausiai rašomas tiesus gitaros signalas ir be aidesio atrodo labai vienpusiškas. Gyvai grojant reikia atsargiai, nes pati erdvė turi savo aidesį ir persistengus tiesiog bus vienalytė garsų masė. Nors gal tai gali būti jūsų skiriamasis ženklas.

Jei turime daugiau efektų, tai aidesys visada bus gale. Pavyzdžiui turime aidesį, fuzz’ą, tremolo ir overdraivą, tai signalo grandinė būtų maždaug tokia: fuzz’as>overdraivas>tremolo>aidesys.

Dar vienas dalykas, kad populiarėja moduliuotas aidesys – dabar ant bangos shimmer reverb, kur į atspindžius pridedama keliomis oktavomis aukštesnio garso. Yra uždelstų aidesių, kai aidesiai prasideda ne iš kart, o po tam tikro laiko.

Aidesių gyva galybė, tad rinktis kiekvienam pagal skonį ir kišenę. Eilučių autorius naudoja BOSS FRV-1, kuris simuliuoja spyruoklinį Fender aidesį ir man to užtenka. Dabar, jei vėl ieškočiau aidesio, dėmesį atkreipčiau į MXR M300:

Share