Efektologija. Overdraivas.

Overdraivas yra efektas, kai gitaros signalas yra minkštai apribojamas viršutinėse signalo vertėse. Jei pavaizduosime signalą laiko ašyje, tai atrodys taip:

Dabar perleiskime per overdraivo efektą:

Viršūnės yra apribojamos. Tas apribojimas sąlygoja, kad atsiranda papildomi dažniai, kurie ir sukuria papildomus dažnius. Kaip tai skamba, o gi taip:

Dar šiek tiek norėčiau grįžti prie istorijos, kodėl ir kaip atsirado overdraivas. Pats efektas buvo nelabai pageidaujamas tarp profesionalių gitaristų. Jei bigbendo gitaristui 1940 metais neužtekdavo galios švariam garsui, tai tekdavo ieškoti galingesnio stiprintuvo. Bet va buvo vieta, tai mažos kaimo smuklės, kur vienintelė garso aparatūra buvo 5W stiprintuvėlis su mažu garsiakalbiu ir, kad jį girdėtų šokantys, plepantys, pagėrę barų lankytojai, tai bliuzo gitaristas atsukdavo viską iki dugno. Taip gimė elektrinės gitaros overdraivintas garsas toks, kokį mes jį pažįstame – pradžioj buvo skurdas, o vėliau atsirado ir estetinis suvokimas.

Žinant istoriją, paaiškėja, kaip pasiekti tokį efektą – reikia trenkti gitaros pirminę stiprinimo grandinę (preampą) galingu signalu. Iškart perspėju, kad gražiai tokiu atveju skamba tik lempinis stiprintuvas, nes tranzistorių charakteristika labai aštri ir signalas staigiai nukerpamas, sukuriant distortion’o efektą (dažnu atveju labai nemalonų).  Vienu variantu užtenka į gerai „atskuktą“ lempinį kubą atsukti gitaros garsą iki galo. Humbucker’io tipo nuėmėjai tai daro geriau nei single coil’ai, bet su Stratocasteriu ir savo Fender Pro Junior kubu galiu tai lengvai atkartoti (tiesa garso lygis būna gana nemažas). Jeigu iš nuėmėjų signalo nepakanka galima panaudoti stiprinimo pedaliuką (boost), pavyzdžiui MXR Microamp, ir irgi pašiaušti pirminį stiprintuvą.

Aišku jei turi 100W stiprintuvą, tai gali pirmiausia išlaužti garsu duris, o overdraivo dar nebus… Tada reikia imti pedalus kurie simuliuoja perkrautą preampą. Vienas žymiausių (net legendinis) tokių yra Ibanez Tubescreamer. Naudodamas operacinius stiprintuvus pedaliukas simuliuoja apkrautas lempas ir overdraivo garsą sukuria greičiau nei gitaristas apkursta. Su overdraivo pedaliuku galima atkurti tokį garsą ir su tranzistoriniais stiprintuvais. Beje overdraivo pedaliukas labai padeda išsiskirti soluotėms grojant per jau overdraivintą stiprintuvą.

Overdraivas paprastai turi tris kontrolės grupes: stiprinimą (gain), garsumą (level) ir toną (tone). Stiprinimas nustato, kaip griežtai bus apribojamas signalas. Kai kurie overdraivo pedalus naudoja be striprinimo ar su labai mažu, panašiau į boost pedalą, kad tiesiog overdraivintų stiprintuvo preampas. Garsumą patartina padaryti šiek tiek didesnį, nei gitaros garsas išjungus efektą. Toną susireguliuoti pagal skonį.

Ką naudoja eilučių autorius? BOSS OD-3, tai pažangus ir sudėtingas, naudojantis diskretinius tranzistorius, overdraivas, kuris skamba ausiai labai gražiai ir turi gan tolygią dažninę charakteristiką (nenukerpa nei žemų, nei aukštų dažnių).

Naujokams ieškantiems overdraivo, tai rekomenduočiau BOSS SD-1. Gera kaina, geras garsas ir superinis patikimumas. Nemažai scenos profesionalų naudoja jį ir nesiskundžia. Turint daugiau pinigų galima imti minėtąjį Ibanez Tubescreamer (yra pigesnė mini versija). Aišku kaip dviejų BOSS OD-3 savininkas, tai galiu paminėti juos tik geru žodžiu.

Kituose straipsniuose pabandysiu aprašyti overdraivo brolius distortion’ą ir fuzz’ą – jie panašūs, tik skiriasi charakteristikos ir metodai, kaip iškraipomas gitaros garsas.

Share