Svarbios smulkmenos. Brauktukai.

Rimta tema. Brauktukas arba mediatoriu (pick) yra tas daiktas, kuris dažniausiai yra tarp gitaristo ir jo gitaros. Tad nurašyti jų svarbą būtų gan nekorektiška. Kadangi styginiai instrumentai skaičiuoja tūkstančius metų, tai ir sužadinimo prietaisai yra labai įvarūs, elementariausias žinoma yra pirštas ir nagas – jie visada su tavimi. Padidinti greitį ir kitas technikos bei skambesio subtilybes pasitelkti kitos medžiagos – plunksnų kotai, kaulinės medžiagos. Kažkur 19-ame amžiuje įsigalėjo iš vėžlio kiauto pagaminti brauktukai – lankstūs, neslidūs ir gerai skambantys. Dar iki dabar tai yra kaip etalonas ir tie kam teko groti su tikro vėžlio kiauto brauktuku prisiekia, kad geriausias dalykas gitaros garsui išgauti. Bet etiško elgesio su gyvūnais supratimas pagaliau pasivijo ir nuo 1973 vėžliai, iš kurių buvo gaminami brauktukai, įrašyti į nykstančių gyvūnų sąrašą ir, nebent jūsų senelis išsaugojo kokį savo kišenėje, naujo tokio negausite:

Bet jau prieš pirmą pasaulinį karą buvo pradėta plastikų ir organinės chemijos revoliucija, kuri neaplenkė brauktukų. Celiuliodas yra viena pirmųjų medžiagų iš kurių gamino sėkmingus brauktukus. Tai lanksti, bet ir kieta medžiaga, kuri pradžioje buvo skirta pakeisti dramblio kaulą biliardo rutuliuose. Jei nori vintažinio skambesio, tai nesunku tokių rasti ir dabar.

Tada atėjo kiti plastikai: nailontas, acetal’as, ultem’as, akrilas (nežinau ar visus teisingai išverčiau). Dauguma skiriasi kietumu ir paviršiaus trintimi. Šiaip dauguma plastikų, gan slidūs, tai paviršius dengiamas neslidžia danga arba suformuojamas reljefas, kad po lempų šviesom iš suprakaitavusių pirštų neišslystų.

Šiaip brauktuką pagaminti galima iš beveik bet kokios kietos medžiagos. Yra metalinių brauktukų – jų garsas skardesnis. Bet jie labai „ėda“ stygas ir nėra labai paplitę. Yra medinių, kurie skamba švelniau. Yra netgi vilnonių-vailokinių brauktukų, kurie artimi grojimui pirštais. Po galais gali nusipirkti iš meteoritų pagamintų vienetų…

Bet svarbu ne tiek kokia medžiaga, o kokios jos savybės. Tai yra lankstumas, sukibimas su pirštais, dėvėjimosi greitis. Čia vistik plastikai laimi be didesnės konkurencijos.

Dar vienas svarbus aspektas yra brauktuko forma. Net su tuo standartiniu ašaros formos brauktuku, gali pakeisti skambesį pakeičiant smailųjį galą buku. Daug gitaristų mėgsta, kad galiukas būtų ganėtinai smailas (kaip kad Dunlop Jazz III brauktukų). Bėda ta, kad grojant galiukas dėvisi į stygas ir atbunka, tada atrodo, kad reikia keisti brauktuką, bet yra vienas triukas. Suimti brauktuką ir pagalasti jį į audinį (kaip kad sintetinį kilimą). Aš atradau, kad visai puikiai veikia ir paprastas popieriaus lapas, kurio skirtingai nei kilimo negaila išmesti ir visad po ranka . Operacija tokia:

Dažnai gitarų brauktukai yra skirstomi pagal storius. Plonesni pagal bendrinę taisyklę geriau skamba grojant akordais, storesni – soluojant. Dažniausiai ant brauktuko būna jo storis milimetrais.

Tekstinė forma Storis Alternatyvus žymėjimas
mm coliais
Extra light/thin ≤ 0.44 ≤ 0.017 „Ex Lite“ or „Extra Light“
Light/thin 0.45–0.69 0.018–0.027 „T“ or „Thin“ / „L“ or „Light“
Medium 0.70–0.84 0.028–0.033 „M“ or „Medium“
Heavy/thick 0.85–1.20 0.035–0.047 „H“ or „Heavy“
Extra heavy/thick ≥ 1.50 ≥ 0.060 „XH“ or „Extra Heavy“

Dar kaip minėjau yra skirtingos formos:

Ką naudoja eilučių autorius? Tai Dunlop Ultex Sharp 0.9mm. Nes mėgstu kietesnius brauktukus ir ultem’as yra lėtai besidėvinti, neslidi medžiaga.

Kaip išsirinkti brauktuką? Po šimts bliuzo velnio pavogtos tavo sielos, brauktukas kainuoja apie pusę euro, tai pasiimi 3 eurus droži į artimiausią gitarastų krautuvę ir nusiperki visų šešių (0.5, 0.6, 0.73, 0.88, 1.0, 1.14) Dunlop Turtex brauktų ir namie su kiekvienu pagroji bent po 1 valandą. Kuris storis labiausiai patinka – tokį ir naudoji. Kai būni krautuvėj vis nusiperki panašaus storio, bet iš kitokios medžiagos pagamintą brauktuką, kol atrandi sau patinkantį. Tada visas kelnių galines kišenes, kuprines ir gitarų dėklus užtvindai savo mėgsamais brauktukais. Bet svarbiausia karts nuo karto pagroji su kito diametro ar išvis BE BRAUKTUKO, nes muzika tai eksperimentas.

PAPILDYMAS: Netikėtai po poros dienų nuo straipsnio paskelbimo buvo atrastas vaizdelis iš Andertons kanalo (labai geras kanalas), kur yra 30 minučių braukymo su skirtingais brauktukais.

Share