Efektologija. Tremolo.

Tremolo efektas yra vienas seniausių ir paprasčiausių efektų skirtų gitarai. Tiems kas pabaigė bendrajį fizikos kursą pasakysiu paprastai: amplitudinė moduliacija. Tiems kas nebaigė ar pamiršo bus paveikslėlis:

Elementaru, vieną signalą apribojame kitu daug lėtesnio dažnio signalu ir atsiranda garsinės pulsacijos. Taigi pirminis signalas eina iš gitaros, o apirbojamas yra osciliatoriumi (pavyzdžiui kintama tinklo įtampa ar specialios mikroschemos).

Kaip tai skamba, mums parodys Nancy:

Tremolo suteikia tam tikros gyvybės garsams, net jei naudojamas nestirpriai. Minimalus tremolo turi vieną kontroliavimo tipą, tai intensyvumas (intensity arba depth), tai yra kiek stipriai signalas skiriasi maksimalioje ir minimalioje apribotoje padėtyje. Antra galima kontrolė yra dažnumas (rate arba speed), tai yra kaip dažnai vyksta apribojimas. Dažniausiai modernūs tremolo turi bent valdymo parametrus, tai intensyvumas, dažnumas ir moduliacijos forma (shape). Forma dažniausiai skirstoma į pjūklinę (kartais sinusoidinę) ir stačiakampę, tai yra kokia forma apribojamas signalas. Su pjūkline skamba švelniau, o su stačiakampe taip kapotai:

Vienas momentas į ką reikia atkreipti renkantis tremolo pedalą, tai ar nėra garso sumažėjimo (volume drop) įjungus pedalą. Tiesiog jei tremolo ne visai gerai padarytas tai signalo maksimalios vertės bus kaip iš gitaros, o minimalios sumažintos ir tai duoda suvokimą, kad garsas pritilo (sumažėja RMS galia).

Ką rinktis? Tai kaip visada BOSS. Šįkart TR-2, tik jei ieškosi dėvėto, tai senos kartos TR-2 turėjo garso sumažėjimo efekto, bet su naujomis vikas gerai. Aš pats turiu ir rekomenduoju EHX Stereo Pulsar, gal kiek ir jautrokas valdymas, bet labai platus spektras garsų:

P.S.: Kažkuriuo keistu momentu gitarų žmonės susipyko su terminologija ir gitarų rankenėles pavadino tremolo, nors tai yra vibrato. Vibrato efektas yra kai moduliuojama ne signalo amplitudė, bet dažnis. Kartais šita sumaištis gali persikelti ir į kitas sritis. Gal kada vėliau parašysiu ir apie vibrato.

Share